CEO vs Ejer – Hvem er virksomhedens chef?

At dele beføjelser mellem virksomhedsejeren og virksomhedens administrerende direktør på en konstruktiv og fornuftig måde er af afgørende betydning. Det er afgørende for børsnoterede virksomheder, der opererer internationalt i flere jurisdiktioner. Lad os prøve at grave dybere ned i spørgsmålet og opdage forskellene mellem de 2 for at afgøre, om det er CEO eller virksomhedsejeren, der skal stå for virksomhedens ledelse og/eller forretningsdrift. 

Artiklen nedenfor undersøger væsentlige aspekter af virksomhedsledelse og deling af autoritet mellem administrerende direktør og virksomhedsejeren, der potentielt kan sætte skub i virksomhedens udvikling og profitvækst. 

Hvem er vigtigst - ejeren eller den administrerende direktør

Virksomhedsejere og deres ansvar for at beskytte og udvide forretningen

Selvom det ikke er en universitetsstuderende, forbliver virksomhedsejerskab en fuldtidskarriere og et livslangt kald. En virksomhedsejer har etablerede rettigheder og har direkte forpligtelser og jobansvar. At opstille virksomhedens mål og forme dens fælles ideologi er en altafgørende virksomhedsejers pligt.  

En virksomhed er oprettet for at tjene penge, hvilket er naturligt og logisk. Et andet aspekt, der ofte ignoreres, er, at alle større virksomheder, der underbyder konkurrencen, og som er blevet solidt etableret på markedet, kan prale af individuelle mål endsige koncepter. 

Internationalt anerkendt som MacDonalds-grundlægger drømte Raymond Kroc om at sælge hamburgere til 15 cent, så enhver forbruger kunne købe en. Som en ægte æstet- og komfortelsker, længtes Apples grundlægger efter at forsyne brugerne med den mest effektive computersoftware, udstyr og teknologier. Netflix CEO og formand arbejdede for at gøre det muligt for enhver filmfan at finde og se deres yndlingsfilm. 

Ovenstående eksempelliste kan fortsætte, men sandheden forbliver uændret. En virksomhed i vækst har meget dybere og mere omfattende mål end at skabe profit.  

For at en virksomhed kan starte og ikke gå til grunde i den nærmeste fremtid, skal en virksomhedsejer være dygtig til at dele ansvar. Virksomhedsudvikling og at være på forkant med konkurrencen vil være udfordrende, hvis ikke umuligt ellers. 

De vigtigste mål en virksomhedsejer skal forfølge er angivet nedenfor:

  • At forme innovative ideer, komme med helt nye mål og holde dem øverst i hierarkipyramiden og samtidig fremme de nævnte ideer og mål blandt virksomhedens ansatte. 
  • Overvågning af marketingstrategier, som virksomheden anvender. Det er virksomhedens ejers opgave at overvåge, at et produkt forbliver bedst sælgende og efterspurgt. 
  • Forbedre eksisterende unikke handelstilbud og komme med nye UTO’er. Med state-of-the-art teknologiske fremskridt og markedsændringer er det af yderste vigtighed.
  • Sikring og overvågning af omsætning af finansielle og materielle aktiver på en rationel og effektiv måde. 
  • Planlægning af virksomhedens aktiviteter og styring af dem sammen med virksomhedens administrerende direktør samt ændring af virksomhedens udviklingsmål for at holde sig i tråd med den aktuelle markedssituation.

For at øge virksomhedens overskud og forblive dens fuldgyldige chef, skal virksomheden eller virksomhedsejeren effektivt udøve ovenstående funktioner. Det ville være ideelt, hvis en virksomhedsejer udnævnte sig selv til virksomhedens administrerende direktør eller nøje overvågede sidstnævntes aktiviteter sammen med virksomhedens drift. Dette er afgørende for, at forretningen ikke forsvinder til ingenting i fremtiden. 

Company CEO aka generaldirektør og deres ansvar i virksomheden

En generaldirektør behandles typisk som virksomhedens eneste ledelsesorgan. CEO anses for at besidde den øverste ledelses- og ledelsesposition i virksomheden. CEO er en leder med direkte ansvar for virksomheden og dens medarbejdere. 

Men hvor effektiv CEO er, afhænger af, hvor klart deres ansvar er defineret af virksomhedsejeren. I Storbritannien er udnævnelsen af ​​en ny administrerende direktør for virksomheden en særlig procedure, der kommer med sine egne vilkår og krav. Der kan opstå vanskeligheder, hvor virksomheden eller virksomhedsejeren ikke er meget opmærksom herpå og undlader at behørigt tildele ansvar inden for virksomheden.

I en blomstrende virksomhed har generaldirektøren eller CEO veldefinerede kompetencer:

  • Eksekvering af strategiske beslutninger truffet af virksomhedsejeren. Den administrerende direktør skal justere eller ændre dem efter behov, hvis de nævnte justeringer eller ændringer er godkendt af virksomhedens ejer. 
  • Koordinering og overvågning af aktiviteter og drift i virksomhedens afdelinger.
  • Løbende overvågning af virksomhedens drift og aktiviteter. 
  • Forebyggelse og løsning af eventuelle kommercielle eller forretningsmæssige problemer, som virksomheden kan stå over for, hvor afdelingsledere undlader det.
  • Overvågning af virksomhedens rentabilitet og udarbejdelse af tilsvarende rapporter, udvikling og udvidelse af virksomheden og forretningsaktiviteterne for at holde virksomheden og dens forretning højt præsterende. 

Virksomhedsejere bør huske på, at det er dem, der er ansvarlige for at fastsætte virksomhedens regler og standarder. CEO handler inden for de fastsatte grænser og overvåger godkendte procedurer og sørger for, at de ønskede resultater opnås.